A pannonhalmi bencés apátságot a II. József általi feloszlatás után II. Ferenc állította vissza. Ő bízta meg a rendet iskolák vezetésével. Ekkor keletkeztek a rend természetrajzi gyűjteményei, amik aztán fokozatosan fejlődtek, főleg, amikor a rend tanárképző főiskolát állított fel növendékei számára 1866-tól.

Az első gyűjteményt, zömében ásványokat, Spaits Istvántól vették 1802-ben. A második nagyobb vásárlás 1833-ban történt. Ekkor Mitterpacher György gyűjteménye került Pannonhalmára. Ő Mitterpacher Lajosnak, a pesti egyetem híres mezőgazdaságtan tanárának volt unokaöccse, a tőle örökölt példányok is gyűjteményében voltak.További példányok kerültek a gyűjteménybe a rendtagoktól. A főiskola idejében ásványkereskedőktől is vettek példányokat.

A Spaits gyűjtemény még a 18. századból való. Magyarországon ilyen jól azonosítható hasonló korú ásványgyűjtemény csak a Természettudományi Múzeumban és az Eötvös Egyetemen van. A Mitterpacher-féle gyűjtemény is a XVIII. sz. végéről és a XIX. sz. elejéről származik. A főiskola korában tudatosan fejlesztették, a legtipikusabb lelőhelyekről származó példányokat vettek meg.

A növény- és az állattárnak már csak töredékei vannak Pannonhalmán. Ezek fokozottabb törődést kívánnak, amire a rendnek az elmúlt időben nem volt lehetősége. Ezért a Pécsi Pedagógiai Főiskolának ajánlotta fel 1969-ben. Ma, a főiskola átszervezése miatt a Janus Pannonius Tudományegyetem Természettudományi Kar tanszékein vannak.

A részletes leírás a tárak helyének változását, a gyűjtemények őreit is ismerteti. Az ásványtár értékeit Szakáll Sándor, a Miskolci Múzeum ásványtárának vezetője értékelte, a növénytárat az akkori pécsi botanika-professzor, Vörös László Zsigmond, rendezte, és több cikkben ismertette. Ezek összefoglalása is szerepel a szövegben .

Bármilyen észrevétele van, kérjük írjon a rendszer üzemeltetőjének.

 Nyitólap  Ismertető  Használat  Kereső  Böngésző

© Pannonhalmi Főapátság