A bélyeggyűjtemény

A pannonhalmi főapátság állandó (rendkormányzati, lelkipásztori, iskolai, gazdasági) levelezésben állt a hozzá tartozó különböző apátságokkal, rendházakkal, plébániákkal és gazdasági központokkal. Ezen levelezés leveleinek megőrzése a rendi levéltár mellett - a postatörténeti érdekességei miatt - külön gyűjteményekbe került. Ennek az anyagnak a gyarapodásával indult el a bélyeggyűjtés gondolata és gyakorlata elsősorban a rend egyes tagjainál. Az ő haláluk után került a rendi gyűjtemények központi kezelésébe az így összegyűjtött és rendezett anyag.

Kiemelkedő munkát végzett e téren Gál Nándor Geláz atya, aki sok magyar és külföldi kiállításon be is mutatta az általa elrendezett anyagot. Többek között 1963-ban Isztambulban, 1983-ban pedig Jerevánban aranyérmet nyert (az utóbbi esetben a bélyeg előtti levelezés bemutatásával). Geláz atya vezette évtizedeken át a pannonhalmi gimnáziumunk ifjúsági bélyegkörét is.

A majdnem teljes magyar és vatikáni anyag mellett érdekes motívum-gyűjtemények is szerepelnek a több szekrényt betöltő albumokban. Ezek közül említésre méltó Kemény Dózsa atyának a Szent Benedekkel és a bencés renddel kapcsolatos gyűjteménye. Tibold Attila egy-egy város nevezetességei köré csoportosította a bélyegeket és képeslapokat. A rendszerező munka nagy részét Szigeti Kerény atya végezte a kilencvenes években. Sok bélyeg vár még rendezésre.

A gyűjtemény a magyar és vatikáni bélyegek esetében vásárlással, a többi esetben ajándékozással gyarapszik. Például a régi magyar gyűjtemény nagy részben Szennay András nyugalmazott főapát úr édesapjának gyűjtéséből került Pannonhalmára. Több magyar és néhány külföldi ajándékozza a gyűjteménynek egy-egy időszak albumba gyűjtött bélyegjeit, elsőnapi borítékjait és más filatéliai érdekességeket.

A pannonhalmi gimnáziumunkban ifjúsági bélyeg-kör működik a rendi bélyeggyűjtemény gondozójának, Hirka Antal atyának a vezetésével, ahol hetenként kisebb csoportokban ismerkednek diákjaink az "alkalmazott grafika" sokszor nagyon szép alkotásaival és rajtuk keresztül sokféle érdekességgel, ami sok esetben a tanulnivalók elmélyítését is segíti.

Településünk (Győrszentmárton-Pannonhalma) postai szolgálata 150 évvel ezelőtt indult meg. Ebből az alkalomból - a rendi gyűjtemény anyagának felhasználásával - készült egy kis kiállítás a helyi művelődési házban Hirka Antal összeállításában 2001. augusztus 20-án.


Bármilyen észrevétele van, kérjük írjon a rendszer üzemeltetőjének.

 Nyitólap  Ismertető  Használat  Kereső  Böngésző

© Pannonhalmi Főapátság